Ceny pieczywa w piekarni przyprawiają o zawrót głowy! Na szczęście upieczenie prostego, domowego chleba jest szybkie i całkiem łatwe. Podrzucam przepis na chleb z czterech składników! Idealny dla kogoś, kto chce spróbować swoich sił w pieczeniu domowego pieczywa.
Zapraszam na przepis!
Składniki (1 bochenek)
Zamienniki
150 g mąki o typie 720 lub wyższym (1 szklanka) | 150 g mąki pszennej (1,25 szklanki) |
450 g mąki pszennej (3,5 szklanki) | – |
360 ml letniej wody (1,5 szklanki) | – |
10 g soli (1 łyżka) | – |
20 g świeżych drożdży (0,2 kostki) | 8 g suszonych drożdży (1 opakowanie) |
10 ml oleju (1 łyżka) – opcjonalnie | 10 ml oliwy (1 łyżka) |
Wykonanie
Umieść naczynie żaroodporne w piekarniku i nagrzej go do 200 stopni. W tym czasie przygotuj chleb.
Wodę podgrzej, by była letnia – odmierz ją, rozpuść w niej drożdże oraz sól. Wymieszaj. Do miski wsyp mąkę, dodaj mieszankę z drożdżami, olej (opcjonalnie) i całość wymieszaj łyżką do połączenia składników. Konsystencja ciasta będzie zależała od tego, jakiej mąki użyjesz: im wyższy jej typ, tym więcej wody będzie trzeba dodać do uzyskania pożądanej tekstury. Także jeśli ciasto będzie bardzo gęste – dodaj nieco więcej wody. Przygotowane ciasto wyłóż na obsypany mąką blat. Uformuj bochenek składając ciasto wielokrotnie [w tym poście znajdziesz filmik, na którym pokazuję, jak to robić], po czym włóż bochenek do gorącego naczynia żaroodpornego. Przykryj go pokrywką i piecz 30 minut. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i piecz kolejne 30 minut.
I gotowe! Właśnie przygotowałaś swój domowy chleb 🙂
Informacja
Posiłek o wartości energetycznej ok. 200 kcal polecam na drugie śniadanie, podwieczorek lub część składową śniadania lub kolacji w dietach bazujących na około 2000 kcal.
Makroskładniki (1 kromka)
Energia | 214 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 45 g |
Błonnik | 2,2 g |
NKT | 0,2 g |