Szybka sałatka na wynos z wege gyrosem

Dzisiaj szybka opcja dla osób, które ograniczają mięso w swojej diecie – sałatka z wegetariańskim gyrosem (Dobra Kaloria).
Sałatkę można przygotować dzień wcześniej i umieścić w słoiku. Na dno wylej sos z przyprawami, następnie gyros, warzywa, a na sam koniec szpinak. Sałatka w takiej wersji świetnie sprawdzi się w lunchboxie do pracy, czy szkoły. Przed zjedzeniem wystarczy potrząsnąć słoikiem i… śniadanie lub szybki obiad gotowe!

A dlaczego warto jeść sałatki? Dzięki dużej ilości warzyw dostarczasz niezbędnych składników mineralnych, witamin, a także błonnika, który pomoże w zwiększeniu uczucia sytości.

Składniki (1 porcja)

Zamienniki

75 g gyrosa a’la kurczak Dobra Kaloria (0,5 opakowania)kawałki duszonego lub upieczonego mięsa, tofu, ciecierzyca z zalewy
5 g słonecznika łuskanego (1 łyżeczka)dowolne pestki, orzechy, nasiona
50 g szpinaku baby (2 garście)mix sałat, dowolne sałaty
170 g pomidora (1 sztuka)dowolne warzywa (np. ogórek, papryka, cukinia,…)
45 g kukurydzy konserwowej (3 łyżki)
+ 15 g ketchupu (2 łyżeczki)dressing z oliwą (1 łyżka oliwy, sok z cytryny, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, przyprawy)
+ 15 g majonezu (1 łyżeczka)dressing z oliwą (1 łyżka oliwy, sok z cytryny, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, przyprawy)

Wykonanie

Na rozgrzanej patelni podgrzej kawałki gyrosa razem ze słonecznikiem i przełóż do naczynia. Warzywa w razie potrzeby umyj, pokrój na kawałki i umieść w misce. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw w razie potrzeby.

Warto wiedzieć, że…

notatka o składnikach

Gyros a’la kurczak (Dobra Kaloria) → Źródło roślinnego białka, tłuszczów.

Słonecznik → Źródło tłuszczów, tych „dobrych” (WNKT – wielonienasyconych) i „neutralnych” (JNKT – jednonienasycone kwasy tłuszczowe). Pamiętaj o tym, by w przypadku wszelkiego rodzaju tłuszczów, trzymać się dokładnie gramatury z przepisu, mając na uwadze fakt, że 1 g tłuszczu to aż 9 kcal (dla porównania 1 g węglowodanów i 1 g białek dają ok. 4 kcal).

Szpinak → Źródło witamin (A, C, K, B6), składników mineralnych (takich jak magnez, cynk, potasu, żelazo i selen), przy bardzo niskiej podaży energii – 100 g szpinaku to zaledwie 23 kcal. W związku z dużą zawartością szczawianów, szpinak należy łączyć z nabiałem (np. mlekiem, śmietaną) w celu neutralizacji tych składników.

Pomidor → Źródło węglowodanów, błonnika, a także witamin (C, K, B9), składników mineralnych (potas), a także antyoksydantów (np. likopenu, kwasu chlorogenowego). Spożywanie pomidorów wiąże się z poprawą kondycji skóry (witamina C niezbędna jest do produkcji kolagenu) i obniżeniem ryzyka występowania chorób układu krążenia.

Kukurydza konserwowa → Źródło węglowodanów i błonnika, a także witamin A, C, E, B, wapnia, magnezu, żelaza i flawonoidów. Warto sprawdzać skład na opakowaniu kukurydzy w puszce – część producentów (zupełnie niepotrzebnie) dodaje do niej cukier i duże ilości soli.

Informacja

Posiłek o wartości energetycznej ok. 500 kcal polecam na śniadanie lub kolację w dietach bazujących na około 2000 kcal.

Makroskładniki (1 porcja)

Energia494 kcal
Białka31 g
Tłuszcze23 g
Węglowodany41 g
Błonnik10 g
NKT2,2 g

Cukrowata

dietetyczka

Cześć! Nie lubię jarmużu ani dużych udziwnień w kuchni.  Blisko mi zarówno do kanapki z serem, batonika WW, jak i wegańskiego leczo. Pokażę Ci tutaj, jak się odchudzać jedząc różnorodne, proste posiłki, by  jednocześnie odżywić swoje ciało. Zachęcę też do pracy nad sobą, bo wierzę, że wszystko zaczyna się w głowie! :) 

Newsletter

Pobierz 3-dniowy jadłospis

3 dni pełnowartościowych posiłków z listą zakupów i wartościami odżywczymi do każdego z nich.
Najnowsze przepisy
Przepisy