Jogurt z musli 500 kcal

Musli i owsianka, to jedne z pierwszych pomysłów na słodkie posiłki w czasie diety. W związku z tym, że w sklepach roi się od musli z toną cukru, przychodzę do Ciebie z pomysłem na turbo szybkie musli w domowej wersji, z dodatkami dobrymi dla redukcji. Co ciekawe, do przygotowania tego posiłku potrzebujesz zaledwie 5 minut i… patelni.

PS pamiętaj, że propozycje na inne posiłki z wyliczonym makro znajdziesz w zakładce PRZEPISY – częstuj się śmiało!

Szybkie domowe musli 200 kcal

Szybkie domowe musli 200 kcal

Recipe by BeataCourse: 700 kcal, kolacja, obiad, przepisy, wytrawne
Servings

1

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

5

minutes
Calories

200

kcal

Składniki

  • 10 g nasiona słonecznika (1 łyżka)

  • 75 g kiwi (1 sztuka)

  • 30 g płatki owsiane (1/4 szklanki)

  • 15 g rodzynki (1,5 łyżki)

  • 20 g masło orzechowe (1 łyżka)

  • 150 ml jogurt typu skyr np. waniliowy (1 opakowanie)

Wykonanie

  • Na rozgrzaną patelnię wsyp płatki, rodzynki i masło orzechowe. Podgrzewaj mieszając, aż płatki będą chrupkie.
  • W naczyniu układaj na przemian: jogurt – przygotowane musli – kiwi – jogurt…. – do wyczerpania składników.
  • Całość posyp dowolnymi ziarnami.

Zamienniki

  • słonecznik -> dowolne inne pestki lub nasiona: dynia, siemię lniane, sezam…
  • płatki owsiane -> płatki orkiszowe, żytnie,…
  • rodzynki -> dowolne suszone owoce
  • masło orzechowe -> możesz pominąć lub dodać 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
  • kiwi -> dowolny “mały” owoc (mandarynka, brzoskwinia, porządna garść malin, truskawek, borówek,…)

Nutrition Facts

1 servings per container


  • Amount Per ServingCalories500
  • % Daily Value *
  • Total Fat 18g 28%
    • Saturated Fat 2.5g 13%
  • Total Carbohydrate 65g 22%
    • Dietary Fiber 7g 29%
  • Protein 26g 52%

    * The % Daily Value tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

    Możesz także przygotować to musli w większej porcji – pomnóż wówczas składniki (poza jogurtem i owocami 🙂 ) przez ilość porcji, a następnie upiecz całość z piekarniku w 170 stopniach przez ok. 20 minut. W czasie, kiedy granola będzie się piekła, możesz ją kilka razy przemieszać. W ten sposób, płatki równomiernie się podpieką. Po ich ostudzeniu, przechowuj musli w zamkniętym słoiku lub papierowej torebce. Przygotowanie płatków w ten sposób “na zapas” usprawnia nieco przygotowywanie posiłków w czasie diety. Polecam! 🙂

    Jeśli jeszcze nie wiesz, jaką ilość kcal powinnaś jeść, by chudnąć w bezpiecznym tempie – zapraszam Cię do TEGO wpisu! Możesz tam pobrać plik PDF, który poprowadzi Cię za rękę przez wyliczenia. To naprawdę nic trudnego 🙂 Zapraszam!

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *