Kaszotto z batatem 700 kcal

Co zrobić z batatem i kaszą pęczak? Kaszotto! Jednogarnkowe, szybkie danie, którego smak podkręca masło orzechowe. Sycąca opcja na obiad!

Uwielbiam dania, w których moim głównym zadaniem jest czekanie, aż będzie gotowe 🙂 No, jeszcze ewentualnie mieszanie. Oba warunki spełnia ten przepis. Zapraszam na kaszotto z batatem!

I przypominam, że propozycje na inne posiłki z wyliczonym makro znajdziesz w zakładce PRZEPISY – częstuj się śmiało!

Kaszotto z batatem 700 kcal

Kaszotto z batatem 700 kcal

Recipe by BeataCourse: 500 kcal, kolacja, przepisy, słodkie, śniadanie
Servings

1

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

20

minutes
Calories

711

kcal

Co zrobić z batatem i kaszą pęczak? Kaszotto! Jednogarnkowe, szybkie danie, którego smak podkręca masło orzechowe. Sycąca opcja na obiad!

Składniki

  • 5 g oleju (łyżeczka)

  • 25 g cebuli (1/4 sztuki)

  • 450 g papryki (2 sztuki)

  • 130 g batata (1 mała sztuka)

  • 60 g pęczaku

  • 20 g masła orzechowego (1 łyżka)

  • 60 g ciecierzycy z zalewy (4 łyżki)

  • przyprawy (np. sól, pieprz, imbir)

Wykonanie

  • Rozgrzej olej w garnku. Umieść w nim (w razie potrzeby) obrane i pokrojone warzywa. Podgrzewaj mieszając.
  • Dodaj kaszę i tyle wody, by całość przykryć na ok. 1 cm.
  • Duś danie pod przykryciem do miękkości warzyw (ok. 20 minut). Pod koniec gotowania dodaj masło orzechowe, cieciorkę i natkę pietruszki (opcjonalnie) – dopraw do smaku.
  • Podawaj na ciepło.

Zamienniki

  • pęczak -> makaron, ryż, dowolna kasza
  • batat -> ziemniak, marchewka
  • ciecierzyca -> soczewica, tofu, drób
  • masło orzechowe -> masło, oliwa, dowolne pestki, orzechy (możesz też pominąć ten składnik)

Nutrition Facts

1 servings per container


  • Amount Per ServingCalories711
  • % Daily Value *
  • Total Fat 20g 31%
    • Saturated Fat 3g 15%
  • Total Carbohydrate 115g 39%
    • Dietary Fiber 15g 60%
  • Protein 23g 46%

    * The % Daily Value tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

    Same bataty nadadzą się do innych dań dozwolonych na diecie odchudzającej. Szczególnie polecam frytki warzywne, do których możesz użyć: bataty, ziemniaki, buraki, marchewkę i podać je na przykład z hummusem, sosem czosnkowym (jogurt typu skyr wymieszaj z majonezem, suszonym czosnkiem i koperkiem – pycha!) lub nieco mniej finezyjnie z ketchupem. Pamiętaj, że kluczem do udanej redukcji masy ciała jest ujemny bilans energetyczny!

    Jeśli jeszcze nie wiesz, jaką ilość kcal powinnaś jeść, by chudnąć w bezpiecznym tempie – zapraszam Cię do TEGO wpisu! Możesz tam pobrać plik PDF, który poprowadzi Cię za rękę przez wyliczenia. To naprawdę nic trudnego 🙂 Zapraszam!

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *