Wśród osób rozpoczynających dietę odchudzającej panuje przekonanie, że należy całkowicie zrezygnować z cukru i słodyczy. Nie jest to prawdą! Jeśli lubisz słodkości, wpleć je do swojego jadłospisu wliczając je w całodzienny bilans energetyczny.
Jasne, będę namawiać Cię do tego, by ograniczyć spożycie cukru. Mimo tego, że poza walorami smakowymi nie ma w nim wartości odżywczych, statystyczny Polak spożywa ok. 40 kg cukru w ciągu roku (zarówno w postaci “czystej”, jak i zawartego w produktach przetworzonych)! Przy rosnącej fali otyłości, to niepokojący wskaźnik.
Dlatego dzisiaj proponuję Ci ciasto słodzone suszonymi owocami! Jasne, w 100 g suszonych moreli znajdziesz 30 g czystej sacharozy, ale! Poza nią, w morelach jest też sporo błonnika (10 g), potasu, manganu, miedzi, witaminy A, witaminy C… Mam nadzieję, że już dostrzegasz różnicę 🙂
Zapraszam na przepis!
Składniki (12 porcji)
Zamienniki
150 g suszonych moreli (15 sztuk) | 65 g cukier, erytrol |
2 jajka | |
165 ml mleka (0,75 szklanki) | napój roślinny, woda |
165 ml wody (0,75 szklanki) | mleko, napój roślinny |
80 ml oleju (0,33 szklanki) | oliwa z oliwek |
65 g mąki owsianej (0,5 szklanki) | mąka pszenna, mąka orkiszowa |
130 g mąki pszennej (1 szklanka) | mąka orkiszowa, mąka owsiana |
1 łyżeczka sody | |
1 łyżeczka proszku do pieczenia | |
+ 50 g jogurtu skyr | dowolny jogurt |
+ 5 ml syropu klonowego | miód, cukier puder, ksylitol, erytrol |
Wykonanie
Morele zalej wodą z mlekiem i zmiksuj blenderem na gładko (jeśli owoce są mocno wysuszone, pozostaw je namoczone na ok. 15 minut przed miksowaniem). Dodaj jajka, olej i dokładnie wymieszaj.
Wsyp do masy suche składniki (mąki, proszek, soda, proszek do pieczenia) i zmiksuj.
Powstałą masę wylej do tortownicy (lub prostokątnej formy co pieczenia) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut (do suchego patyczka).
Ostudź przed krojeniem, jeśli zdołasz 🙂 Podawaj z kleksem polewy – jogurt wymieszaj z syropem klonowym.
Warto wiedzieć, że…
notatka o składnikach
Morele suszone → Źródło węglowodanów, błonnika, składników mineralnych (potas, mangan, miedź) i witamin (A, C). Kupując morele, sprawdzaj skład! Producenci często dodają do nich niepotrzebne konserwanty (np. dwutlenek siarki).
Jajka → Źródło białek (pełnowartościowych) i tłuszczów. Polecam wybierać te z wolnego wybiegu – poza tym, że kury mają wówczas nieco lepsze życie, to jeszcze zgodnie z najnowszymi badaniami, tego rodzaju jajka mają o 30% więcej witaminy D niż ich klatkowe, czy ściółkowe odpowiedniki.
Mleko → źródło pełnowartościowego białka, a także cennego wapnia, który nie tylko buduje kości, ale też odpowiada za szereg procesów fizjologicznych: do jego zadań należy m.in. aktywowanie enzymów biorących udział w krzepnięciu krwi, branie udziału w transporcie składników odżywczych, uczestnictwo w transmisji impulsów nerwowych, utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej,…. Całkiem sporo, nie?:) Protip dla wegan: jeśli kupujesz napoje roślinne, zwracaj uwagę na zawartość wapnia! Większość tego typu produktów dostępnych na rynku jest wzbogacana w ten składnik.
Olej → Źródło tłuszczów, tych „dobrych” (WNKT – wielonienasyconych) i „neutralnych” (JNKT – jednonienasycone kwasy tłuszczowe). Do smażenia najlepiej wybrać olej rzepakowy lub oliwę z oliwek, a raczej rezygnować z oleju kokosowego i masła (ze względu na wysoką zawartość NKT). Pamiętaj tylko o tym, by w przypadku wszelkiego rodzaju tłuszczów, trzymać się dokładnie gramatury z przepisu, mając na uwadze fakt, że 1 g tłuszczu to aż 9 kcal (dla porównania 1 g węglowodanów i 1 g białek dają ok. 4 kcal).
Mąka owsiana → Źródło węglowodanów i białek, a także witamin z grupy B i składników mineralnych (np. cynk, magnez, mangan, żelazo). Jeśli nie masz dostępu do gotowej mąki owsianej, możesz ją przyrządzić mieląc w młynku do kawy płatki owsiane (górskie lub błyskawiczne).
Mąka pszenna → Źródło węglowodanów i białek, a także witamin z grupy B, składników mineralnych (np. żelazo, fosfor, magnez, cynk), oraz błonnika (im wyższy typ mąki, tym większa wartość odżywcza tego składnika).
Informacja
Posiłek o wartości energetycznej ok. 200 kcal polecam na drugie śniadanie lub podwieczorek w dietach bazujących na około 2000 kcal.
Makroskładniki (1 porcja z polewą)
Energia | 224 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 28 g |
Błonnik | 2 g |
NKT | 1 g |