Na polskim rynku pojawiło się wiele nowych produktów oznakowanych jako wysokobiałkowe (proteinowe). To dobra wiadomość, ponieważ białko jest jednym z najważniejszych składników odżywczych. Jest jednak jeden mały problem – wiele z tych produktów jest słodzonych sukralozą, najmniej przebadanym słodzikiem. Podchodzę do niej sceptycznie, zwłaszcza że istnieją pewne przesłanki sugerujące, że sukraloza może mieć negatywny wpływ na mikrobiom jelitowy. Jak zawsze, to dawka czyni truciznę. Dlatego nie rekomenduję, aby produkty słodzone sukralozą stanowiły podstawę diety. Mogą one być jedną z opcji, narzędziem do wykorzystania przez osoby, które potrzebują, na przykład ze względu na łatwą dostępność i wysoką zawartość białka.
Dziś podrzucam pomysł na to, jak wykorzystać pudding proteinowy tak, by jego bardzo słodki smak nie zdominował posiłku.
PS pamiętaj, że propozycje na inne posiłki z wyliczonym makro znajdziesz w zakładce PRZEPISY – częstuj się śmiało!
Składniki
Zamienniki
100 g puddingu proteinowego np. z Lidla/Biedronki (1/2 opakowania) | – |
100 g serka wiejskiego “lekkiego” (1/2 opakowania) | jogurt naturalny skyr, serek Bieluch “lekki” |
150 g owoców (1-2 sztuki małych lub szklanka drobnych) | – |
15 g orzechów/pestek/nasion (1 łyżka) | – |
Wykonanie
Serek wiejski wymieszaj z puddingiem. Dodaj pokrojone owoce, nasiona i orzechy.
Warto wiedzieć, że…
notatka o składnikach
Białka → źródłem białek w tym posiłku są: serek wiejski, pudding proteinowy, orzechy
Tłuszcze → źródłem tłuszczów w tym posiłku są: orzechy, serek wiejski, pudding
Węglowodany → źródłem węglowodanów w tym posiłku są: owoce, pudding
Błonnik → źródłem błonnika w tym posiłku są: owoce, orzechy
NKT → źródłem NKT w tym posiłku są: serek wiejski
Informacja
Posiłek o wartości energetycznej ok. 200-300 kcal polecam na drugie śniadanie lub przekąskę w dietach bazujących na około 1500-2000 kcal.
MAKROSKŁADNIKI
Energia | 311 kcal |
Białka | 25 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 26 g |
Błonnik | 4 g |
NKT | 2 g |