Ten przepis, to idealna opcja na szybki, sycący i smaczny posiłek. Chociaż sezon na groszek w pełni, zachęcam do użycia mrożonego groszku zamiast świeżego – tylko ze względu na dostępność (w naszym warzywniaku rzadko kiedy widuję jędrne strąki :() i szybkość przygotowania. Dodatek ciecierzycy nie jest konieczny, choć polecam go ze względu na zwiększoną zawartość białka i błonnika 💪
PS pamiętaj, że propozycje na inne posiłki z wyliczonym makro znajdziesz w zakładce PRZEPISY – częstuj się śmiało!
Składniki (na 3 porcje)
Zamienniki
10 g oliwy (1 łyżka) | olej roślinny (np. rzepakowy) |
100 g cebuli (1 sztuka) | – |
5 g czosnku (1 ząbek) | suszony czosnek |
450 g groszku mrożonego (1 opakowanie) | – |
32 g bulionu ze słoiczka Winiary (2 łyżki) | domowy wywar lub bulion |
80 g ciecierzycy gotowanej ze słoika (4 łyżki) | fasola biała ze słoika |
500 ml wody | – |
koperek | dowolne zioła (np. mięta) |
12 ml soku z cytryny (2 łyżki) | – |
15 ml śmietanki 30% (1 łyżka) | mleko zagęszczone 7%, śmietanka słodka 12%/18% |
Wykonanie
Na dno garnka wyłóż oliwę, rozgrzej ją. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i wyłóż na oliwę z dodatkiem wody – podgrzewaj kilka minut, do lekkiego zmięknięcia. Do warzyw dodaj mrożony groszek oraz bulion. Gotuj 10 minut, do miękkości groszku. Po tym czasie, do garnka włóż ciecierzycę oraz koperek. Całość dopraw do smaku sokiem z cytryny i pieprzem. Zmiksuj zupę na krem. Przed podaniem opcjonalnie dodaj łyżkę śmietanki.
Warto wiedzieć, że…
notatka o składnikach
Białka → źródłem białek w tym posiłku są: groszek, ciecierzyca
Tłuszcze → źródłem tłuszczów w tym posiłku są: oliwa, śmietanka
Węglowodany → źródłem węglowodanów w tym posiłku są: groszek, ciecierzyca
Błonnik → źródłem błonnika w tym posiłku są: warzywa,
NKT → źródłem NKT w tym posiłku są: śmietanka, oliwa
Informacja
Posiłek o wartości energetycznej ok. 200-300 kcal polecam na drugie śniadanie lub przekąskę w dietach bazujących na około 1500-2000 kcal.
MAKROSKŁADNIKI
Energia | 231 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 35 g |
Błonnik | 11 g |
NKT | 1,9 g |