Czy chrupiące gofry mogą być składnikiem diety odchudzającej? To zależy! Jeśli są to gofry z budki nad morzem, podane z bitą śmietaną lub frużeliną jedzone codziennie przez tydzień – pewnie nie. Ale! Jeśli jednak raz na jakiś czas zrobisz je samodzielnie, dodasz do ciasta warzywo (lub owoc), pomieszasz trochę mąki (o ile masz taką opcję) i podasz np. z twarożkiem i owocami, to poza pysznym smakiem, zyskasz trochę błonnika i innych składników, których nie uświadczysz w gofrach z budki. I oto przed Tobą przepis na chrupiące gofry z dodatkiem… otrębów! Przepis i wartości odżywcze policzyłam dla 7 gofrów. Jeśli chcesz z jednego gofra (200 kcal) zrobić pełnowartościowy posiłek (500 kcal), dodaj do niego owoce i jogurt.
PS pamiętaj, że propozycje na inne posiłki z wyliczonym makro znajdziesz w zakładce PRZEPISY – częstuj się śmiało!
Składniki (7 sztuk)
Zamienniki
130 g mąki pszennej (1 szklanka) | mąka orkiszowa, mąka owsiana, miks mąk |
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia | |
1 szczypta soli (opcjonalnie) | |
10 g cukru waniliowego (1 łyżka, opcjonalnie) | ksylitol, erytrol, ekstrakt waniliowy |
2 jajka | |
50 ml oleju rzepakowego (ok. 0,25 szklanki) | oliwa z oliwek |
360 ml mleka 2% (ok. 1,5 szklanki) | dowolny napój roślinny, woda gazowana |
60 g otrębów owsianych (ok. 0,3 szklanki) | otręby pszenne, gryczane, płatki owsiane błyskawiczne (UWAGA: otręby pszenne są dużo lżejsze niż owsiane, dlatego posługuj się w tym wypadku miarą domową i użyj ok. 1/3 szklanki) |
2 g cukru pudru (0,5 łyżeczki) | ksylitol, erytrol, słodzik zmielony na pył (np. w młynku do kawy) lub cynamon |
Wykonanie
Rozgrzej gofrownicę. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę (sama zaczynam zwykle od połączenia mokrych składników, a następnie dodaję do nich te suche). Piecz gofry zgodnie z zaleceniami producenta Twojego sprzętu (u mnie jedna sztuka piecze się ok. 5 minut na mocy 2,5-3/5). Gotowego gofra wyłóż na kratkę od piekarnika – dzięki temu, że powietrze dociera do niego z każdej strony, jest większa szansa, że pozostanie chrupki. Podawaj z ulubionymi dodatkami – w tym wypadku, z cukrem pudrem 🙂
Warto wiedzieć, że…
notatka o składnikach
Mąka → Źródło węglowodanów
Cukier waniliowy, cukier puder→ źródło słodkiego smaku 😉 podobny efekt możesz uzyskać korzystając ze słodzików lub… cynamonu!
Jajka → Źródło tłuszczów i białek
Olej → Źródło tłuszczów, tych „dobrych” (WNKT – wielonienasyconych) i „neutralnych” (JNKT – jednonienasycone kwasy tłuszczowe). Do smażenia najlepiej wybrać olej rzepakowy lub oliwę z oliwek, a raczej rezygnować z oleju kokosowego i masła (ze względu na wysoką zawartość NKT). Pamiętaj tylko o tym, by w przypadku wszelkiego rodzaju tłuszczów, trzymać się dokładnie gramatury z przepisu, mając na uwadze fakt, że 1 g tłuszczu to aż 9 kcal (dla porównania 1 g węglowodanów i 1 g białek dają ok. 4 kcal).
Mleko→ źródło pełnowartościowego białka, a także cennego wapnia, który nie tylko buduje kości, ale też odpowiada za szereg procesów fizjologicznych: do jego zadań należy m.in. aktywowanie enzymów biorących udział w krzepnięciu krwi, branie udziału w transporcie składników odżywczych, uczestnictwo w transmisji impulsów nerwowych, utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej,…. Całkiem sporo, nie?:) Protip dla wegan: jeśli kupujesz napoje roślinne, zwracaj uwagę na zawartość wapnia! Większość tego typu produktów dostępnych na rynku jest wzbogacana w ten składnik.
Otręby → Źródło witamin z grupy B, składników mineralnych (np. cynku, magnezu), błonnika – głównie jego frakcji nierozpuszczalnych (pamiętaj, by zwiększając udział błonnika w diecie, jednocześnie zadbać o właściwą podaż płynów! rezygnując z picia wody, narażasz się na występowanie nieprzyjemnych zaparć)
Informacja
Posiłek o wartości energetycznej 200 kcal polecam na drugie śniadanie lub podwieczorek w dietach bazujących na około 2000 kcal.
MAKROSKŁADNIKI – 1 sztuka
Energia | 200 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 24 g |
Błonnik | 1,7 g |
NKT | 1,7 g |