Gofry chrupiące, że ojacie 🙂 Nie będę tracić Twojego czasu na rozwodzenie się nad walorami tego wypieku – po prostu sama się przekonaj, że warto poświęcić każdą minutę na jego przygotowanie. Bardzo, bardzo polecam!
Taki gofer może być podstawą do śniadania – wystarczy podać go ze źródłem białka (np. serkiem wiejskim, jogurtem typu skyr, twarożkiem,…) i uzupełnić o błonnik (np. świeże owoce).
Zapraszam na przepis!
Składniki (10 sztuk)
Zamienniki
300 g mąki pszennej (2,25 szklanki) | mąka orkiszowa |
7 g suszonych drożdży (1 opakowanie) | – |
6 g ksylitolu (1 łyżeczka) | cukier, erytrol |
2 g proszku do pieczenia (0,5 łyżeczki) | – |
550 ml napoju ryżowego (2,2 szklanki) | mleko, dowolny napój roślinny |
50 ml oleju rzepakowego (5 łyżek) | rozpuszczone masło klarowane |
2 jajka | – |
Wykonanie
Mąkę przesiej do miski, dodaj pozostałe suche składniki (drożdże, ksylitol, proszek do pieczenia, sól) i wymieszaj. W garnku na małym ogniu lekko (do maks. 40 st. C) podgrzej napój ryżowy. Dodaj olej, jajka i dokładnie wymieszaj.
Zawartość garnka pomału wlej do miski z suchymi składnikami, jednocześnie miksując do uzyskania jednorodnej masy. Miksuj ok. 2 minut.
Przygotowane ciasto odstaw pod przykryciem na 1 godzinę w ciepłe miejsce – po tym czasie powinno zwiększyć objętość i mieć charakterystyczne pęcherze na powierzchni.
Odstane ciasto wymieszaj i wykładaj na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Piecz ok. 4-5 minut (lub zgodnie z informacją od producenta 😃). I gotowe!
Informacja
Posiłek o wartości energetycznej ok. 200 kcal polecam na drugie śniadanie, podwieczorek lub część składową śniadania lub kolacji w dietach bazujących na około 2000 kcal.
Makroskładniki (1 sztuka)
Energia | 193 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 28 g |
Błonnik | 1,1 g |
NKT | 0,7 g |