Na polskim rynku pojawiło się wiele nowych produktów oznakowanych jako wysokobiałkowe (proteinowe). To dobra wiadomość, ponieważ białko jest jednym z najważniejszych składników odżywczych. Jest jednak jeden mały problem – wiele z tych produktów jest słodzonych sukralozą, najmniej przebadanym słodzikiem. Podchodzę do niej sceptycznie, zwłaszcza że istnieją pewne przesłanki sugerujące, że sukraloza może mieć negatywny wpływ na mikrobiom jelitowy. Jak zawsze, to dawka czyni truciznę. Dlatego nie rekomenduję, aby produkty słodzone sukralozą stanowiły podstawę diety. Mogą one być jedną z opcji, narzędziem do wykorzystania przez osoby, które potrzebują, na przykład ze względu na łatwą dostępność i wysoką zawartość białka.

Dziś podrzucam pomysł na to, jak wykorzystać pudding proteinowy tak, by jego bardzo słodki smak nie zdominował posiłku.

PS pamiętaj, że propozycje na inne posiłki z wyliczonym makro znajdziesz w zakładce PRZEPISY – częstuj się śmiało!

Składniki

Zamienniki

100 g puddingu proteinowego np. z Lidla/Biedronki (1/2 opakowania)
100 g serka wiejskiego „lekkiego” (1/2 opakowania)jogurt naturalny skyr, serek Bieluch „lekki”
150 g owoców (1-2 sztuki małych lub szklanka drobnych)
15 g orzechów/pestek/nasion (1 łyżka)

Wykonanie

Serek wiejski wymieszaj z puddingiem. Dodaj pokrojone owoce, nasiona i orzechy.

Warto wiedzieć, że…

notatka o składnikach

Białka → źródłem białek w tym posiłku są: serek wiejski, pudding proteinowy, orzechy

Tłuszcze → źródłem tłuszczów w tym posiłku są: orzechy, serek wiejski, pudding

Węglowodany → źródłem węglowodanów w tym posiłku są: owoce, pudding

Błonnik → źródłem błonnika w tym posiłku są: owoce, orzechy

NKT → źródłem NKT w tym posiłku są: serek wiejski

Informacja

Posiłek o wartości energetycznej ok. 200-300 kcal polecam na drugie śniadanie lub przekąskę w dietach bazujących na około 1500-2000 kcal.

MAKROSKŁADNIKI

Energia311 kcal
Białka25 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany26 g
Błonnik4 g
NKT2 g