Połączenie borówek i wiórków kokosowych, to coś pięknego! Bardzo je lubię, dlatego w ostatniej owsiance postanowiłam to wykorzystać. Przed Tobą przepis na zbilansowany posiłek będący owsianką, którą nasycisz się na dłużej niż 15 minut. Idealny na śniadanie lub kolację. Polecam!
PS pamiętaj, że propozycje na inne posiłki z wyliczonym makro znajdziesz w zakładce PRZEPISY, a TUTAJ znajdziesz 5 pomysłów na wykorzystanie płatków owsianych – częstuj się śmiało!
Składniki
Zamienniki
40 g płatków owsianych (4 łyżki) | płatki jaglane, jęczmienne, ryżowe,… |
200 g serka wiejskiego “lekkiego” (1 opakowanie) | jogurt naturalny skyr, serek Bieluch “lekki” |
150 g owoców (1-2 sztuki małych lub szklanka drobnych) | – |
20 g erytrolu (2 łyżki) | ksylitol, cukier puder – w przypadku zmiany wartość kcal się zmieni |
5 g siemienia lnianego (1 łyżeczka) | nasiona chia |
2,5 g mąki ziemniaczanej (0,5 łyżeczki) | – |
2-3 g wiórków kokosowych (1 łyżeczka) | płatki migdałowe, sezam |
Wykonanie
Płatki owsiane przepłucz na sitku (dzięki temu pozbędziesz się zanieczyszczeń), a następnie umieść w garnku i zalej wodą do ich poziomu. Gotuj do miękkości, po czym przełóż je do miski.
Garnek opłucz, włóż do niego umyte owoce (tutaj borówki), siemię lniane, erytrol, 2 łyżki wody – zagotuj. W tym czasie wymieszaj mąkę ziemniaczaną z łyżką wody i powstałą zawiesinę dodaj do owoców. Gotuj jeszcze chwilę, do zgęstnienia borówek.
Przygotowane owoce wyłóż do miski z płatkami, dodaj serek wiejski, posyp całość wiórkami i zajadaj ze smakiem. Jeśli lubisz, możesz zawartość miski wymieszać ze sobą przed jedzeniem.
Warto wiedzieć, że…
notatka o składnikach
Białka → źródłem białek w tym posiłku są: serek wiejski, płatki owsiane
Tłuszcze → źródłem tłuszczów w tym posiłku są: serek wiejski, płatki owsiane, siemię lniane
Węglowodany → źródłem węglowodanów w tym posiłku są: płatki owsiane, owoce, erytrol
Błonnik → źródłem błonnika w tym posiłku są: owoce, płatki owsiane, siemię lniane
NKT → źródłem NKT w tym posiłku są: serek wiejski
Informacja
Posiłek o wartości energetycznej ok. 500 kcal polecam na śniadanie lub kolację w dietach bazujących na około 1500-2000 kcal.
MAKROSKŁADNIKI
Energia | 450 kcal |
Białka | 27 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 79 g |
Błonnik | 9 g |
NKT | 2,3 g |