Jak wykorzystać twaróg z wiaderka? Często ser w tej formie stanowi u nas nadzienie do naleśników. Nie mniej, zwykle ciężko w tym celu wykorzystać cały kilogram 😃 Dlatego dziś przedstawiam szybką opcję na małe co nieco do kawy, z wykorzystaniem resztek twarogu z wiaderka 🙂
Zapraszam na przepis!
Składniki (ok. 16 oponek)
Zamienniki
300 g twarogu z wiaderka (miara domowa) | serek homogenizowany |
2 żółtka | |
4 łyżki cukru waniliowego (4 łyżki) | cukier wanilinowy |
330 g mąki pszennej (2,5 szklanki mąki) | |
4 g sody oczyszczonej (1 łyżeczka) |
Wykonanie
Twaróg, żółtka i cukier umieść w misce i wymieszaj łyżką. Do masy dodaj mąkę i sodę – wymieszaj. Jeśli ciasto jest mocno klejące, dodaj odrobinę mąki i chwilę wyrabiaj je ręcznie.
Ciasto wyłóż na lekko obsypany mąką blat. Rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm. Wykrawaj kółka szklanką, a otwory np. kieliszkiem. Gotowe oponki (i kółeczka 😁) wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj białkiem (opcjonalnie).
Piecz ok. 10-13 minut w 180 stopniach.
Ozdób według uznania.
PS Białko możesz wykorzystać np. dodając je do jajecznicy lub omletu (:
Warto wiedzieć, że…
notatka o składnikach
Twaróg→ Źródło pełnowartościowego białka i tłuszczów. Warto czytać skład podany na opakowaniu wiaderka i kierować się zasadą – im krótszy skład, tym lepiej 🙂
Żółtka→ Źródło tłuszczów i witamin (m.in. A, D, K, B12). Polecam wybierać jajka z wolnego wybiegu – poza tym, że kury mają wówczas nieco lepsze życie, to jeszcze zgodnie z najnowszymi badaniami, tego rodzaju jajka mają o 30% więcej witaminy D niż ich klatkowe, czy ściółkowe odpowiedniki.
Cukier waniliowy → Źródło węglowodanów prostych, dodany w tym przepisie dla słodkiego smaku i przyjemnego zapachu. Bez problemu można go zamienić na ksylitol, czy erytrol – według upodobania i zasobów kuchennych.
Mąka pszenna → Źródło węglowodanów i białek, a także witamin z grupy B, składników mineralnych (np. żelazo, fosfor, magnez, cynk), oraz błonnika (im wyższy typ mąki, tym większa wartość odżywcza tego składnika).
Soda oczyszczona → Pełni funkcję spulchniającą.
Informacja
Posiłek o wartości energetycznej ok. 200 kcal polecam na drugie śniadanie lub podwieczorek w dietach bazujących na około 2000 kcal.
Makroskładniki (2 sztuki)
Energia | 218 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 36 g |
Błonnik | 1 g |
NKT | 1,8 g |