Potrzebujesz pomocy?

Kliknij poniżej, by wybrać
najbardziej dogodny termin wizyty.

Umów wizytę

O czym mówią numerki na mące?

Naleśniki z mąki orkiszowej leżące na różowym talerzu, który jest trzymany przez damską lewą rękę. W tle szare płytki kuchenne.

Mąka pszenna, to produkt o szerokim zastosowaniu. Choć wiele osób twierdzi, że będąc na diecie należy go odstawić, ja mam inne zdanie. Jak wiesz, żyję w myśl zasady “dawka czyni truciznę”, dlatego jeśli tylko takie jest życzenie moich klientów, znajdują oni w swych planach żywieniowych mąkę pszenną w różnych formach. Sama też ją stosuję, choć zwykle jako składnik mieszanki mąk, do czego zaraz dojdziemy 🙂

Na opakowaniu mąki, poza informacją o jej rodzaju, czy nazwie zwyczajowej, zawsze widnieje typ. To nic innego, jak zawartość składników mineralnych – im wyższy typ mąki, tym ich więcej, a co za tym idzie, mąka o wyższym typie ma więcej właściwości odżywczych.

Wartości odżywcze

Wraz ze wzrostem typu mąki, delikatnie zmieniają się wartości odżywcze tego produktu. Jej kaloryczność zmniejsza się w miarę wzrostu typu mąki, z kolei zawartość białka i tłuszczu – rośnie. Warto też zauważyć, że ilość węglowodanów zmniejsza się w miarę wzrostu typu mąki, co jest związane ze zwiększoną zawartością błonnika.

Tabela została wygenerowana przez AI.

Właściwości technologiczne

Im niższy numerek na mące, tym większa zawartość glutenu, a im więcej glutenu, tym większa elastyczność przygotowywanego ciasta i mniejsza tendencja do wysychania gotowego produktu. Dlatego mąki o niskim typie (400-550) doskonale nadają się do pierogów, makaronów, naleśników, ciast biszkoptowych itp.

Z kolei im wyższy typ mąki, tym przygotowywane z nich wypieki są “cięższe” – dlatego mąki o typach od 650 w górę, dobrze sprawdzają się przy wypiekach ciast drożdżowych, czy chlebów na zakwasie.

Który typ mąki wybierać na co dzień?

Jeśli są w Tobie dwa wilki: jeden chce zjeść pulchne i elastyczne naleśniki, a drugi odżywić swoje ciało tak, jak na to zasługuje (czyli najlepiej!), polecam kilka patentów, które sama stosuję:

  • tam, gdzie to możliwe, stosuj mąki o wysokim typie – to “ekstra” porcja błonnika, który stanowi pożywkę dla naszych bakterii jelitowych, obniża indeks glikemiczny posiłku i przy okazji usprawnia pracę przewodu pokarmowego;
  • tam, gdzie to konieczne, używaj mąki oczyszczonej (o niskim typie) i jednocześnie zadbaj o to, by finalny posiłek był zbilansowany; to znaczy: jeśli decydujesz się na kajzerkę, dorzuć do niej o jedno warzywo/owoc więcej niż do tej pory 🙂
  • mieszaj mąki oczyszczone z tymi o wyższym typie – sprawdzi się to np. w gofrach, naleśnikach, plackach, czy muffinach; opcjonalnie, jeśli masz w domu tylko mąki o niskich typach, możesz wymieszać je z otrębami – efekt będzie podobny
  • zadbaj o to, by Twoja codzienna dieta była bogata w składniki mineralne i błonnik; dzięki temu to, że raz na jakiś czas zjesz standardowego pączka (czy inne pszenne smakołyki z mąki oczyszczonej!), nie będzie mieć aż tak dużego znaczenia!

Ciekawostka

Pewnie nie jeden raz słyszał*ś o mące 00, która często nazywana jest “włoską” lub “do pizzy”? Na logikę można pomyśleć, że to typ mąki zdecydowanie niższy od pospolitego 450, nie? Tymczasem – jak to mawia moja teściowa – prawda jest gdzieś pośrodku! 😁

Istnieje mnóstwo oznaczeń mąki, typ jest jednym z nich. Mąka 00 mówi nam o tym, że jest to produkt o typie max 550, wilgotności min. 14,5% oraz o zawartości białka min. 9%. To dużo informacji do zapamiętania, więc nie musisz sobie tym zaprzątać głowy – tym niech się zajmą technolodzy żywienia!

Przepis na naleśniki

Podrzucam tu jeszcze zmodyfikowany przepis na naleśniki, które wyglądają jak zwykłe (według dzieci “nie są brudne”, a to komplement!), choć są z dodatkiem mąki orkiszowej 1700 💪

Składniki (8 sztuk):

  • 0,5 szklanki mąki pszennej 405-550
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej np. 1700
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 0,75 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jaja kurze

Wykonanie:

Wszystkie składniki naleśników zmiksuj na gładkie ciasto. Opcjonalnie dodaj 1/3 łyżeczkę soli, wymieszaj i pozostaw na ok. 15 minut. Po tym czasie smaż cienkie placki z obu stron na patelni z nieprzywierającą powłoką.

Makro 1 sztuki:

100 kcal / białka 4 g / tłuszcze 3 g / węglowodany 13 g / błonnik 0,5 g / NKT 0,8 g

Nadzienie: sos czosnkowy (Bieluch lekki + majonez lekki), ketchup, tofu panierowane, miks sałat, ogórek, reszta surówki z kapusty

Cukrowata

dietetyczka

Cześć! Nie lubię jarmużu ani dużych udziwnień w kuchni.  Blisko mi zarówno do kanapki z serem, batonika WW, jak i wegańskiego leczo. Pokażę Ci tutaj, jak się odchudzać jedząc różnorodne, proste posiłki, by  jednocześnie odżywić swoje ciało. Zachęcę też do pracy nad sobą, bo wierzę, że wszystko zaczyna się w głowie! :) 

Newsletter

Pobierz 3-dniowy jadłospis

3 dni pełnowartościowych posiłków z listą zakupów i wartościami odżywczymi do każdego z nich.
Najnowsze przepisy
Przepisy