Mąka pszenna, to produkt o szerokim zastosowaniu. Choć wiele osób twierdzi, że będąc na diecie należy go odstawić, ja mam inne zdanie. Jak wiesz, żyję w myśl zasady „dawka czyni truciznę”, dlatego jeśli tylko takie jest życzenie moich klientów, znajdują oni w swych planach żywieniowych mąkę pszenną w różnych formach. Sama też ją stosuję, choć zwykle jako składnik mieszanki mąk, do czego zaraz dojdziemy 🙂

Na opakowaniu mąki, poza informacją o jej rodzaju, czy nazwie zwyczajowej, zawsze widnieje typ. To nic innego, jak zawartość składników mineralnych – im wyższy typ mąki, tym ich więcej, a co za tym idzie, mąka o wyższym typie ma więcej właściwości odżywczych.

Wartości odżywcze

Wraz ze wzrostem typu mąki, delikatnie zmieniają się wartości odżywcze tego produktu. Jej kaloryczność zmniejsza się w miarę wzrostu typu mąki, z kolei zawartość białka i tłuszczu – rośnie. Warto też zauważyć, że ilość węglowodanów zmniejsza się w miarę wzrostu typu mąki, co jest związane ze zwiększoną zawartością błonnika.

Tabela została wygenerowana przez AI.

Właściwości technologiczne

Im niższy numerek na mące, tym większa zawartość glutenu, a im więcej glutenu, tym większa elastyczność przygotowywanego ciasta i mniejsza tendencja do wysychania gotowego produktu. Dlatego mąki o niskim typie (400-550) doskonale nadają się do pierogów, makaronów, naleśników, ciast biszkoptowych itp.

Z kolei im wyższy typ mąki, tym przygotowywane z nich wypieki są „cięższe” – dlatego mąki o typach od 650 w górę, dobrze sprawdzają się przy wypiekach ciast drożdżowych, czy chlebów na zakwasie.

Który typ mąki wybierać na co dzień?

Jeśli są w Tobie dwa wilki: jeden chce zjeść pulchne i elastyczne naleśniki, a drugi odżywić swoje ciało tak, jak na to zasługuje (czyli najlepiej!), polecam kilka patentów, które sama stosuję:

Ciekawostka

Pewnie nie jeden raz słyszał*ś o mące 00, która często nazywana jest „włoską” lub „do pizzy”? Na logikę można pomyśleć, że to typ mąki zdecydowanie niższy od pospolitego 450, nie? Tymczasem – jak to mawia moja teściowa – prawda jest gdzieś pośrodku! 😁

Istnieje mnóstwo oznaczeń mąki, typ jest jednym z nich. Mąka 00 mówi nam o tym, że jest to produkt o typie max 550, wilgotności min. 14,5% oraz o zawartości białka min. 9%. To dużo informacji do zapamiętania, więc nie musisz sobie tym zaprzątać głowy – tym niech się zajmą technolodzy żywienia!

Przepis na naleśniki

Podrzucam tu jeszcze zmodyfikowany przepis na naleśniki, które wyglądają jak zwykłe (według dzieci „nie są brudne”, a to komplement!), choć są z dodatkiem mąki orkiszowej 1700 💪

Składniki (8 sztuk):

Wykonanie:

Wszystkie składniki naleśników zmiksuj na gładkie ciasto. Opcjonalnie dodaj 1/3 łyżeczkę soli, wymieszaj i pozostaw na ok. 15 minut. Po tym czasie smaż cienkie placki z obu stron na patelni z nieprzywierającą powłoką.

Makro 1 sztuki:

100 kcal / białka 4 g / tłuszcze 3 g / węglowodany 13 g / błonnik 0,5 g / NKT 0,8 g

Nadzienie: sos czosnkowy (Bieluch lekki + majonez lekki), ketchup, tofu panierowane, miks sałat, ogórek, reszta surówki z kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *