Musli i owsianka, to jedne z pierwszych pomysłów na słodkie posiłki w czasie diety. W związku z tym, że w sklepach roi się od musli z toną cukru, przychodzę do Ciebie z pomysłem na turbo szybkie musli w domowej wersji, z dodatkami dobrymi dla redukcji. Co ciekawe, do przygotowania tego posiłku potrzebujesz zaledwie 5 minut i… patelni.
PS pamiętaj, że propozycje na inne posiłki z wyliczonym makro znajdziesz w zakładce PRZEPISY – częstuj się śmiało!
Składniki
Zamienniki
30 g płatków owsianych (3 łyżki) | płatki orkiszowe, płatki żytnie, jęczmienne, jaglane |
10 g nasion słonecznika (1 łyżka) | dowolne pestki, nasiona, orzechy (np. pestki dyni, orzechy laskowe, sezam,…) |
15 g rodzynki (1 łyżka) | suszone morele, daktyle, śliwki |
20 g masła orzechowego (1 łyżka) | tahini, dowolne orzechy (jeśli nie lubisz – pomiń ten składnik) |
75 g kiwi (1 sztuka) | dowolny inny owoc (np. brzoskwinia, nektarynka, gruszka, garść winogron, malin, truskawek) |
150 g jogurt typu skyr np. waniliowy (1 kubek) | jogurt naturalny, owocowy, twarożek, serek homogenizowany |
Wykonanie
Na rozgrzaną patelnię wsyp płatki, słonecznik i masło orzechowe. Podgrzewaj mieszając, aż płatki będą lekko chrupkie (poznasz po zapachu, który się unosi w kuchni…:) ). Dodaj rodzynki i wymieszaj zawartość patelni. W naczyniu układaj na przemian: jogurt – przygotowane musli – pokrojone kiwi – jogurt… aż do wyczerpania składników.
Warto wiedzieć, że…
notatka o składnikach
Płatki owsiane→ Źródło węglowodanów, witamin z grupy B, błonnika
Słonecznik→ Źródło tłuszczów, tych „dobrych” (WNKT – wielonienasyconych) i „neutralnych” (JNKT – jednonienasycone kwasy tłuszczowe). Pamiętaj o tym, by w przypadku wszelkiego rodzaju tłuszczów, trzymać się dokładnie gramatury z przepisu, mając na uwadze fakt, że 1 g tłuszczu to aż 9 kcal (dla porównania 1 g węglowodanów i 1 g białek dają ok. 4 kcal).
Rodzynki→ Źródło węglowodanów, błonnika, polifenoli
Masło orzechowe→ Źródło tłuszczów, tych „dobrych” (WNKT – wielonienasyconych), „neutralnych” (JNKT – jednonienasycone kwasy tłuszczowe), a także “złych” (NKT – nasycone kwasy tłuszczowe). W związku z dużą zawartością tłuszczu, a co za tym idzie – wysoką kalorycznością, polecam stosować je jako dodatek do dań, a nie danie samo w sobie 🙂 Pamiętaj o tym, by w czasie odchudzania, trzymać się dokładnie gramatury z przepisu.
Kiwi → Źródło błonnika, witamin, składników mineralnych. To składnik, z którego nie warto rezygnować! Dobrą praktyką jest dodawanie minimum 200 g warzyw lub owoców do każdego posiłku. Dzięki temu pozostaniesz syta na dłużej (dzięki błonnikowi i dużej objętości warzyw/owoców przy stosunkowo niewielkiej kaloryczności) oraz dostarczysz niezbędnych składników odżywczych wspierających Twoje zdrowie.
Jogurt typu skyr → Źródło pełnowartościowego białka, a także wapnia i witamin z grupy B. Zazwyczaj nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu ma stosunkowo mało kalorii w porównaniu do jego objętości.
Informacja
Posiłek o wartości energetycznej ok. 500 kcal polecam zarówno na śniadanie, jak i kolację w dietach bazujących na około 2000 kcal.
MAKROSKŁADNIKI
Energia | 500 kcal |
Białka | 26 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 65 g |
Błonnik | 7 g |
NKT | 2,5 g |