Jogurt z musli w 5 minut

Musli i owsianka, to jedne z pierwszych pomysłów na słodkie posiłki w czasie diety. W związku z tym, że w sklepach roi się od musli z toną cukru, przychodzę do Ciebie z pomysłem na turbo szybkie musli w domowej wersji, z dodatkami dobrymi dla redukcji. Co ciekawe, do przygotowania tego posiłku potrzebujesz zaledwie 5 minut i… patelni.

PS pamiętaj, że propozycje na inne posiłki z wyliczonym makro znajdziesz w zakładce PRZEPISY – częstuj się śmiało!

Składniki

Zamienniki

30 g płatków owsianych (3 łyżki) płatki orkiszowe, płatki żytnie, jęczmienne, jaglane
10 g nasion słonecznika (1 łyżka) dowolne pestki, nasiona, orzechy (np. pestki dyni, orzechy laskowe, sezam,…)
15 g rodzynki (1 łyżka) suszone morele, daktyle, śliwki
20 g masła orzechowego (1 łyżka) tahini, dowolne orzechy (jeśli nie lubisz – pomiń ten składnik)
75 g kiwi (1 sztuka) dowolny inny owoc (np. brzoskwinia, nektarynka, gruszka, garść winogron, malin, truskawek)
150 g jogurt typu skyr np. waniliowy (1 kubek) jogurt naturalny, owocowy, twarożek, serek homogenizowany

Wykonanie

Na rozgrzaną patelnię wsyp płatki, słonecznik i masło orzechowe. Podgrzewaj mieszając, aż płatki będą lekko chrupkie (poznasz po zapachu, który się unosi w kuchni…:) ). Dodaj rodzynki i wymieszaj zawartość patelni. W naczyniu układaj na przemian: jogurt – przygotowane musli – pokrojone kiwi – jogurt… aż do wyczerpania składników.

Warto wiedzieć, że…

notatka o składnikach

Płatki owsiane→ Źródło węglowodanów, witamin z grupy B, błonnika

Słonecznik→ Źródło tłuszczów, tych „dobrych” (WNKT – wielonienasyconych) i „neutralnych” (JNKT – jednonienasycone kwasy tłuszczowe). Pamiętaj o tym, by w przypadku wszelkiego rodzaju tłuszczów, trzymać się dokładnie gramatury z przepisu, mając na uwadze fakt, że 1 g tłuszczu to aż 9 kcal (dla porównania 1 g węglowodanów i 1 g białek dają ok. 4 kcal).

Rodzynki→ Źródło węglowodanów, błonnika, polifenoli

Masło orzechowe→ Źródło tłuszczów, tych „dobrych” (WNKT – wielonienasyconych), „neutralnych” (JNKT – jednonienasycone kwasy tłuszczowe), a także “złych” (NKT – nasycone kwasy tłuszczowe). W związku z dużą zawartością tłuszczu, a co za tym idzie – wysoką kalorycznością, polecam stosować je jako dodatek do dań, a nie danie samo w sobie 🙂 Pamiętaj o tym, by w czasie odchudzania, trzymać się dokładnie gramatury z przepisu.

Kiwi → Źródło błonnika, witamin, składników mineralnych. To składnik, z którego nie warto rezygnować! Dobrą praktyką jest dodawanie minimum 200 g warzyw lub owoców do każdego posiłku. Dzięki temu pozostaniesz syta na dłużej (dzięki błonnikowi i dużej objętości warzyw/owoców przy stosunkowo niewielkiej kaloryczności) oraz dostarczysz niezbędnych składników odżywczych wspierających Twoje zdrowie.

Jogurt typu skyr → Źródło pełnowartościowego białka, a także wapnia i witamin z grupy B. Zazwyczaj nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu ma stosunkowo mało kalorii w porównaniu do jego objętości.

Informacja

Posiłek o wartości energetycznej ok. 500 kcal polecam zarówno na śniadanie, jak i kolację w dietach bazujących na około 2000 kcal.

MAKROSKŁADNIKI

Energia500 kcal
Białka26 g
Tłuszcze18 g
Węglowodany65 g
Błonnik7 g
NKT2,5 g

Cukrowata

dietetyczka

Cześć! Nie lubię jarmużu ani dużych udziwnień w kuchni.  Blisko mi zarówno do kanapki z serem, batonika WW, jak i wegańskiego leczo. Pokażę Ci tutaj, jak się odchudzać jedząc różnorodne, proste posiłki, by  jednocześnie odżywić swoje ciało. Zachęcę też do pracy nad sobą, bo wierzę, że wszystko zaczyna się w głowie! :) 

Newsletter

Pobierz 3-dniowy jadłospis

3 dni pełnowartościowych posiłków z listą zakupów i wartościami odżywczymi do każdego z nich.
Najnowsze przepisy
Przepisy