Pamiętasz przepis na szybkie musli do zrobienia w 5 minut? Tu przedstawiam kolejną propozycję na chrupiące i równie szybkie ciastka! Co ważne, do ich przygotowania możesz użyć zarówno otręby owsiane, jak i pszenne. Pamiętaj przy tym, żeby w przypadku otrębów kierować się miarą domową. Tak się składa, że te pszenne są bardzo lekkie – trzeba by było dodać niemal 1,5 szklanki, by dobić do 60 g! A to mogłoby zachwiać smakiem i konsystencją ciasteczkowej masy…
Te ciastka możesz wykorzystać na kilka sposobów:
- zjeść je jako przekąskę lub deser po posiłku,
- zrobić z nich spód do ciasta, np. sernika
- pokruszyć je i posypać nimi serek, jogurt, koktajl,
- zamienić w pełnowartościowy posiłek, podając je np. z jogurtem Piątuś 🙂 ja wybrałam truskawkowy!
Zapraszam na przepis!
Składniki (14 ciastek)
Zamienniki
110 g płatków owsianych (1 szklanka) | płatki błyskawiczne, orkiszowe |
60 g otrębów owsianych (0,5 szklanki) | otręby pszenne |
30 g mąki pszennej (3 łyżki) | mąka orkiszowa |
48 g cukru (4 łyżki) | ksylitol, erytrol, miód płynny |
1 łyżeczka proszku do pieczenia | |
2 jajka | |
50 g miękkiego masła (2,5 łyżki) | olej rzepakowy |
Wykonanie
Wymieszaj w misce suche składniki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Dodaj jajka i masło – przemieszaj całość dłońmi. Z masy uformuj 14 ciasteczek. Ułóż je na blaszce w niewielkich odstępach i piecz przez ok. 20 minut. Przed podaniem ostudź.
Warto wiedzieć, że…
notatka o składnikach
Płatki owsiane → Źródło węglowodanów, witamin z grupy B, błonnika
Otręby → Źródło witamin z grupy B, składników mineralnych (np. cynku, magnezu), błonnika – głównie jego frakcji nierozpuszczalnych (pamiętaj, by zwiększając udział błonnika w diecie, jednocześnie zadbać o właściwą podaż płynów! rezygnując z picia wody, narażasz się na występowanie nieprzyjemnych zaparć)
Mąka pszenna → Źródło węglowodanów i białek, a także witamin z grupy B, składników mineralnych (np. żelazo, fosfor, magnez, cynk), oraz błonnika (im wyższy typ mąki, tym większa wartość odżywcza tego składnika).
Cukier→ Źródło prostych węglowodanów. Na dalszym etapie diety polecam zmniejszyć zawartość tego składnika lub zamienić go na prozdrowotny ksylitol, czy erytrol.
Jajka → Źródło białek (pełnowartościowych) i tłuszczów. Polecam wybierać te z wolnego wybiegu – poza tym, że kury mają wówczas nieco lepsze życie, to jeszcze zgodnie z najnowszymi badaniami, tego rodzaju jajka mają o 30% więcej witaminy D niż ich klatkowe, czy ściółkowe odpowiedniki.
Masło → Źródło tłuszczów, w zdecydowanej większości tych „złych” (NKT – nasyconych). Warto ograniczać jego ilość w diecie, ale! Jeśli je lubisz, to ilość w postaci łyżeczki do jajecznicy, czy na kromkę chleba jest jak najbardziej w porządku. Pamiętaj tylko o tym, by w przypadku wszelkiego rodzaju tłuszczów, trzymać się dokładnie gramatury z przepisu, mając na uwadze fakt, że 1 g tłuszczu to aż 9 kcal (dla porównania 1 g węglowodanów i 1 g białek dają ok. 4 kcal).
Jogurt Piątuś → Źródło pełnowartościowego białka, węglowodanów prostych i tłuszczów.
Informacja
Posiłek o wartości energetycznej ok. 200 kcal polecam na drugie śniadanie lub podwieczorek w dietach bazujących na około 2000 kcal.
Makroskładniki (1 porcja – ciastko + 125 g jogurtu Piątuś)
Energia | 208 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 25 g |
Błonnik | 2 g |
NKT | 4,5 g |