Ciastko owsiane z otrębami i jogurtem

Pamiętasz przepis na szybkie musli do zrobienia w 5 minut? Tu przedstawiam kolejną propozycję na chrupiące i równie szybkie ciastka! Co ważne, do ich przygotowania możesz użyć zarówno otręby owsiane, jak i pszenne. Pamiętaj przy tym, żeby w przypadku otrębów kierować się miarą domową. Tak się składa, że te pszenne są bardzo lekkie – trzeba by było dodać niemal 1,5 szklanki, by dobić do 60 g! A to mogłoby zachwiać smakiem i konsystencją ciasteczkowej masy…

Te ciastka możesz wykorzystać na kilka sposobów:

  • zjeść je jako przekąskę lub deser po posiłku,
  • zrobić z nich spód do ciasta, np. sernika
  • pokruszyć je i posypać nimi serek, jogurt, koktajl,
  • zamienić w pełnowartościowy posiłek, podając je np. z jogurtem Piątuś 🙂 ja wybrałam truskawkowy!

Zapraszam na przepis!

Składniki (14 ciastek)

Zamienniki

110 g płatków owsianych (1 szklanka)płatki błyskawiczne, orkiszowe
60 g otrębów owsianych (0,5 szklanki)otręby pszenne
30 g mąki pszennej (3 łyżki)mąka orkiszowa
48 g cukru (4 łyżki) ksylitol, erytrol, miód płynny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
50 g miękkiego masła (2,5 łyżki)olej rzepakowy

Wykonanie

Wymieszaj w misce suche składniki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Dodaj jajka i masło – przemieszaj całość dłońmi. Z masy uformuj 14 ciasteczek. Ułóż je na blaszce w niewielkich odstępach i piecz przez ok. 20 minut. Przed podaniem ostudź.

Warto wiedzieć, że…

notatka o składnikach

Płatki owsiane → Źródło węglowodanów, witamin z grupy B, błonnika

Otręby → Źródło witamin z grupy B, składników mineralnych (np. cynku, magnezu), błonnika – głównie jego frakcji nierozpuszczalnych (pamiętaj, by zwiększając udział błonnika w diecie, jednocześnie zadbać o właściwą podaż płynów! rezygnując z picia wody, narażasz się na występowanie nieprzyjemnych zaparć)

Mąka pszenna → Źródło węglowodanów i białek, a także witamin z grupy B, składników mineralnych (np. żelazo, fosfor, magnez, cynk), oraz błonnika (im wyższy typ mąki, tym większa wartość odżywcza tego składnika).

Cukier→ Źródło prostych węglowodanów. Na dalszym etapie diety polecam zmniejszyć zawartość tego składnika lub zamienić go na prozdrowotny ksylitol, czy erytrol.

Jajka → Źródło białek (pełnowartościowych) i tłuszczów. Polecam wybierać te z wolnego wybiegu – poza tym, że kury mają wówczas nieco lepsze życie, to jeszcze zgodnie z najnowszymi badaniami, tego rodzaju jajka mają o 30% więcej witaminy D niż ich klatkowe, czy ściółkowe odpowiedniki.

Masło → Źródło tłuszczów, w zdecydowanej większości tych „złych” (NKT – nasyconych). Warto ograniczać jego ilość w diecie, ale! Jeśli je lubisz, to ilość w postaci łyżeczki do jajecznicy, czy na kromkę chleba jest jak najbardziej w porządku. Pamiętaj tylko o tym, by w przypadku wszelkiego rodzaju tłuszczów, trzymać się dokładnie gramatury z przepisu, mając na uwadze fakt, że 1 g tłuszczu to aż 9 kcal (dla porównania 1 g węglowodanów i 1 g białek dają ok. 4 kcal).

Jogurt Piątuś → Źródło pełnowartościowego białka, węglowodanów prostych i tłuszczów.

Informacja

Posiłek o wartości energetycznej ok. 200 kcal polecam na drugie śniadanie lub podwieczorek w dietach bazujących na około 2000 kcal.

Makroskładniki (1 porcja – ciastko + 125 g jogurtu Piątuś)

Energia208 kcal
Białka12 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany25 g
Błonnik2 g
NKT4,5 g

Cukrowata

dietetyczka

Cześć! Nie lubię jarmużu ani dużych udziwnień w kuchni.  Blisko mi zarówno do kanapki z serem, batonika WW, jak i wegańskiego leczo. Pokażę Ci tutaj, jak się odchudzać jedząc różnorodne, proste posiłki, by  jednocześnie odżywić swoje ciało. Zachęcę też do pracy nad sobą, bo wierzę, że wszystko zaczyna się w głowie! :) 

Newsletter

Pobierz 3-dniowy jadłospis

3 dni pełnowartościowych posiłków z listą zakupów i wartościami odżywczymi do każdego z nich.
Najnowsze przepisy
Przepisy