Makaron i śmietanka – połączenie idealne 😋 Najczęśćiej jednak demonizowane. No bo wiadomo, w czasie diety przecież “nie wolno”! A guzik prawda, wolno! Pamiętaj, głównym warunkiem, jaki trzeba spełnić, by schudnąć jest jedzenie mniejszej ilości kcal, niż tego aktualnie potrzebuje Twoje ciało ⚖️
Jako specjalista od odżywiania będę zachęcać do tego, żebyś polubiła się z kaszami, warzywami i owocami, ALE nie będę Ci wmawiać, że makaron jest zły! Bo nie jest ☺️ No, chyba że masz celiakię lub inne dolegliwości, które wymagają eliminacji glutenu.
W daniach z makaronem (i w sumie wszystkich innych) ważne jest, by dostarczyć ciału wszystkich niezbędnych skłaników:
🍝 węglowodany (najlepiej złożone) – np. makaron pełnoziarnisty – jeśli sam w sobie Ci nie smakuje, spróbuj dodawać go stopniowo, na początek 1/3 makaronu pełnoziarnistego, a 2/3 białego; być może z czasem przyzwyczaisz się do jego smaku albo nawet polubisz,
💪 białko – chude mięso/ryba/tofu/jajka/jogurt/strączki
🥬 błonnik – warzywa, pasty warzywne z dużą zawartością błonnika – jest to ważne zwłaszcza w przypadku, gdy wybierasz “biały” makaron, który tego składnika ma dość mało,
🌰 tłuszcze – oliwa, olej rzepakowy, a także orzechy, nasiona, pestki, ryby – zawierają “zdrowe tłuszcze” (WNKT – wielonienasycone kwasy tłuszczowe), między innymi słynne omega-6 i omega-3,
💚 serduszko – czyli składniki, które zwyczajnie lubisz – serio! skuteczna dieta to taka, która opiera się na lubianych przez Ciebie produktach ❤️ W przeciwnym wypadku dieta staje się swego rodzaju karą. A to prowadzi do szybkiego jej zaniechania.
Zapraszam po przepis na szybkie danie z makaronem!
Składniki (1 porcja)
Zamienniki
150 g piersi z kurczaka | pierś z indyka, tofu, ciecierzyca, soczewica, gyros a’la kurczak (np. Dobra Kaloria) |
5 ml oliwy (1 łyżeczka) | olej rzepakowy |
75 g szpinaku (3 garści) | |
5 g masła (1 łyżeczka) | olej rzepakowy, oliwa z oliwek |
100 g makaronu orkiszowego (1 szklanka) | ryż, dowolna kasza |
40 g suszonych pomidorów (3 plastry) | kapary, oliwki |
20 ml śmietanki (2 łyżki) | mleko zagęszczone (niesłodzone), mleko, napój roślinny, masło |
10 g nasion słonecznika (1 łyżka) | dowolne orzechy, pestki lub nasiona (np. sezam, pestki dyni, orzechy laskowe, orzechy włoskie, siemię lniane,…) |
+ przyprawy (np. sól, czosnek, pieprz, słodka papryka) |
Wykonanie
Mięso pokrój w kostkę, przypraw według smaku, a następnie podduś na patelni z dodatkiem oliwy. Dodaj szpinak do mięsa i podgrzewaj do lekkiego zwiędnięcia liści (na tym etapie możesz dodać masło).
Makaron ugotuj zgodnie z informacją na opakowaniu, po odcedzeniu dodaj do niego pokrojone suszone pomidory. Połącz je z mięsem, szpinakiem i śmietanką. W razie potrzeby dopraw do smaku.
Przed podaniem posyp danie dowolnymi ziarnami lub nasionami.
Warto wiedzieć, że…
notatka o składnikach
Pierś z kurczaka → Źródło pełnowartościowego białka.
Oliwa → Źródło tłuszczów, tych „dobrych” (WNKT – wielonienasyconych) i „neutralnych” (JNKT – jednonienasycone kwasy tłuszczowe). Jako produkt roślinny zawiera stosunkowo niewiele “złych” tłuszczów (NKT – nasyconych kwasów tłuszczowych). Idealnie nada się zarówno do dań na zimno (np. w postaci dressingów), jak i na ciepło – to mit, że nie można na niej smażyć! Poza oliwą, dobrym tłuszczem do smażenia jest olej rzepakowy. Pamiętaj, by w przypadku wszelkiego rodzaju tłuszczów, trzymać się dokładnie gramatury z przepisu, mając na uwadze fakt, że 1 g tłuszczu to aż 9 kcal (dla porównania 1 g węglowodanów i 1 g białek dają ok. 4 kcal).
Szpinak → Źródło witamin (A, C, K, B6), składników mineralnych (takich jak magnez, cynk, potasu, żelazo i selen), przy bardzo niskiej podaży energii – 100 g szpinaku to zaledwie 23 kcal. W związku z dużą zawartością szczawianów, szpinak należy łączyć z nabiałem (np. mlekiem, śmietaną) w celu neutralizacji.
Masło → Źródło tłuszczów, w zdecydowanej większości tych „złych” (NKT – nasyconych). Warto ograniczać jego ilość w diecie, ale! Jeśli je lubisz, to ilość w postaci łyżeczki do jajecznicy, czy na kromkę chleba jest jak najbardziej w porządku. Pamiętaj tylko o tym, by w przypadku wszelkiego rodzaju tłuszczów, trzymać się dokładnie gramatury z przepisu, mając na uwadze fakt, że 1 g tłuszczu to aż 9 kcal (dla porównania 1 g węglowodanów i 1 g białek dają ok. 4 kcal).
Makaron→ Źródło węglowodanów, białek. To jeden ze składników, któremu często przypina się łatkę “nie-dietetyczny”, co niezupełnie jest prawdą. Zarówno “biały”, jak i pełnoziarnisty makaron zawierają składniki mineralne i witaminy (głównie z grupy B). Co prawda pełnoziarnisty zawiera ich nieco więcej (przez to, że jest zrobiony z nieoczyszczonej mąki zawiera m.in. więcej błonnika), jednak jeśli lubisz tylko “biały” – śmiało możesz go dołączyć do swojej diety, nawet w czasie odchudzania! Na początku drogi polecam mieszanie makaronów pół-na-pół. Dzięki temu oswoisz się nieco ze smakiem pełnoziarnistego 🙂
Suszone pomidory → Źródło węglowodanów, składników mineralnych (takich jak potas, miedź), witamin (C, A, witamin z grupy B) i likopenu. Likopen to barwnik o właściwościach antyoksydacyjnych, który przyczynia się do usuwania wolnych rodników z naszego organizmu. Wchłanianie likopenu zwiększa się w przypadku stosowania obróbki termicznej (dlatego przecier, suszone pomidory i ketchup zawierają go więcej niż świeże warzywo) i dodawania tłuszczu.
Śmietanka→ Źródło tłuszczów, w zdecydowanej większości tych „złych” (NKT – nasyconych). Wybieraj taką o mniejszej zawartości tłuszczu, np. 12% lub 18%. Dodawaj ją do potraw w niewielkich ilościach. Jednocześnie pamiętaj, by trzymać się dokładnie gramatury z przepisu, mając na uwadze fakt, że 1 g tłuszczu to aż 9 kcal (dla porównania 1 g węglowodanów i 1 g białek dają ok. 4 kcal).
Słonecznik→ Źródło tłuszczów, tych „dobrych” (WNKT – wielonienasyconych) i „neutralnych” (JNKT – jednonienasycone kwasy tłuszczowe). Pamiętaj o tym, by w przypadku wszelkiego rodzaju tłuszczów, trzymać się dokładnie gramatury z przepisu, mając na uwadze fakt, że 1 g tłuszczu to aż 9 kcal (dla porównania 1 g węglowodanów i 1 g białek dają ok. 4 kcal).
Informacja
Posiłek o wartości energetycznej ok. 700 kcal polecam na obiad w dietach bazujących na około 2000 kcal.
Makroskładniki (1 porcja)
Energia | 640 kcal |
Białka | 49 g |
Tłuszcze | 27 g |
Węglowodany | 47 g |
Błonnik | 10 g |
NKT | 8,6 g |