Potrzebujesz pomocy?

Kliknij poniżej, by wybrać
najbardziej dogodny termin wizyty.

Umów wizytę
logo cukrowata czarno-żółte

, , , , ,

Zupa krem z zielonego groszku z ciecierzycą

Ten przepis, to idealna opcja na szybki, sycący i smaczny posiłek. Chociaż sezon na groszek w pełni, zachęcam do użycia mrożonego groszku zamiast świeżego – tylko ze względu na dostępność (w naszym warzywniaku rzadko kiedy widuję jędrne strąki :() i szybkość przygotowania. Dodatek ciecierzycy nie jest konieczny, choć polecam go ze względu na zwiększoną zawartość białka i błonnika 💪

PS pamiętaj, że propozycje na inne posiłki z wyliczonym makro znajdziesz w zakładce PRZEPISY – częstuj się śmiało!

Składniki (na 3 porcje)

Zamienniki

10 g oliwy (1 łyżka)olej roślinny (np. rzepakowy)
100 g cebuli (1 sztuka)
5 g czosnku (1 ząbek)suszony czosnek
450 g groszku mrożonego (1 opakowanie)
32 g bulionu ze słoiczka Winiary (2 łyżki)domowy wywar lub bulion
80 g ciecierzycy gotowanej ze słoika (4 łyżki)fasola biała ze słoika
500 ml wody
koperekdowolne zioła (np. mięta)
12 ml soku z cytryny (2 łyżki)
15 ml śmietanki 30% (1 łyżka)mleko zagęszczone 7%, śmietanka słodka 12%/18%

Wykonanie

Na dno garnka wyłóż oliwę, rozgrzej ją. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i wyłóż na oliwę z dodatkiem wody – podgrzewaj kilka minut, do lekkiego zmięknięcia. Do warzyw dodaj mrożony groszek oraz bulion. Gotuj 10 minut, do miękkości groszku. Po tym czasie, do garnka włóż ciecierzycę oraz koperek. Całość dopraw do smaku sokiem z cytryny i pieprzem. Zmiksuj zupę na krem. Przed podaniem opcjonalnie dodaj łyżkę śmietanki.

Warto wiedzieć, że…

notatka o składnikach

Białka → źródłem białek w tym posiłku są: groszek, ciecierzyca

Tłuszcze → źródłem tłuszczów w tym posiłku są: oliwa, śmietanka

Węglowodany → źródłem węglowodanów w tym posiłku są: groszek, ciecierzyca

Błonnik → źródłem błonnika w tym posiłku są: warzywa,

NKT → źródłem NKT w tym posiłku są: śmietanka, oliwa

Informacja

Posiłek o wartości energetycznej ok. 200-300 kcal polecam na drugie śniadanie lub przekąskę w dietach bazujących na około 1500-2000 kcal.

MAKROSKŁADNIKI

Energia231 kcal
Białka13 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany35 g
Błonnik11 g
NKT1,9 g

Cukrowata

dietetyczka

Cześć! Nie lubię jarmużu ani dużych udziwnień w kuchni.  Blisko mi zarówno do kanapki z serem, batonika WW, jak i wegańskiego leczo. Pokażę Ci tutaj, jak się odchudzać jedząc różnorodne, proste posiłki, by  jednocześnie odżywić swoje ciało. Zachęcę też do pracy nad sobą, bo wierzę, że wszystko zaczyna się w głowie! :) 

Newsletter

Pobierz 3-dniowy jadłospis

3 dni pełnowartościowych posiłków z listą zakupów i wartościami odżywczymi do każdego z nich.
Najnowsze przepisy
Przepisy