Pamiętasz przepis na szybkie musli do zrobienia w 5 minut? Te chrupiące i równie szybkie ciastka są właśnie z nich! Oczywiście do przygotowania tej przekąski możesz też skorzystać ze sklepowego gotowca 🙂
Te ciastka możesz wykorzystać na kilka sposobów:
- zjeść je jako przekąskę lub deser po posiłku,
- zrobić z nich spód do ciasta, np. sernika
- pokruszyć je i posypać nimi serek, jogurt, koktajl.
Zapraszam na przepis!
Składniki (12 ciastek)
Zamienniki
130 g musli (1 szklanka) | mieszanka suszonych owoców, nasion i dowolnych płatków |
100 g mąki orkiszowej (0,6 szklanki) | mąka owsiana, mąka pszenna |
50 g cukru (0,25 szklanki) | ksylitol, erytrol, dowolny słodzik, rozpuszczony miód |
proszek do pieczenia (0,5 łyżeczki) | |
30 ml oleju rzepakowego (3 łyżki) | oliwa z oliwek |
2 jajka | |
+120 g pomarańczy (0,5 sztuki) | +dowolny owoc (np. kiwi, jabłko, gruszka) |
Wykonanie
Wymieszaj w misce suche składniki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Dodaj jajka i olej – przemieszaj całość dłońmi. Podziel masę na 12 części i uformuj ciasteczka. Ułóż na blaszce w niewielkich odstępach i piecz przez ok. 15 minut. Przed podaniem ostudź.
Warto wiedzieć, że…
notatka o składnikach
Musli → Źródło węglowodanów, błonnika i tłuszczów, w różnych proporcjach, zależnych od składu użytej mieszanki.
Mąka orkiszowa → Źródło węglowodanów, białek, tłuszczów, a także witamin z grupy B i składników mineralnych (np. żelazo, cynk, miedź, magnez, potas i selen). Białka zawarte w orkiszu cechują się wyższą strawnością niż te zawarte w mące pszennej.
Cukier → Źródło prostych węglowodanów. Na dalszym etapie diety możesz zmniejszyć zawartość tego składnika lub zamienić go na prozdrowotny ksylitol, czy erytrol.
Olej rzepakowy→ Źródło tłuszczów, tych „dobrych” (WNKT – wielonienasyconych) i „neutralnych” (JNKT – jednonienasycone kwasy tłuszczowe). Do smażenia i pieczenia najlepiej wybrać olej rzepakowy lub oliwę z oliwek, a raczej rezygnować z oleju kokosowego i masła (ze względu na wysoką zawartość NKT). Pamiętaj tylko o tym, by w przypadku wszelkiego rodzaju tłuszczów, trzymać się dokładnie gramatury z przepisu, mając na uwadze fakt, że 1 g tłuszczu to aż 9 kcal (dla porównania 1 g węglowodanów i 1 g białek dają ok. 4 kcal).
Jajka → Źródło białek (pełnowartościowych) i tłuszczów. Polecam wybierać te z wolnego wybiegu – poza tym, że kury mają wówczas nieco lepsze życie, to jeszcze zgodnie z najnowszymi badaniami, tego rodzaju jajka mają o 30% więcej witaminy D niż ich klatkowe, czy ściółkowe odpowiedniki.
Pomarańcza → Źródło błonnika, składników mineralnych, a także witamin C, E oraz A. To składnik, z którego nie warto rezygnować! Dobrą praktyką jest dodawanie minimum 200 g warzyw lub owoców do każdego posiłku. Dzięki temu pozostaniesz syta na dłużej (dzięki błonnikowi i dużej objętości warzyw/owoców przy stosunkowo niewielkiej kaloryczności) oraz dostarczysz niezbędnych składników odżywczych wspierających Twoje zdrowie.
Informacja
Posiłek o wartości energetycznej ok. 200 kcal polecam na drugie śniadanie lub podwieczorek w dietach bazujących na około 2000 kcal.
Makroskładniki (1 ciastko + owoc)
Energia | 175 kcal |
Białka | 4 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 30 g |
Błonnik | 4 g |
NKT | 0,5 g |