Dzisiaj szybka opcja dla osób, które ograniczają mięso w swojej diecie – sałatka z wegetariańskim gyrosem (Dobra Kaloria).
Sałatkę można przygotować dzień wcześniej i umieścić w słoiku. Na dno wylej sos z przyprawami, następnie gyros, warzywa, a na sam koniec szpinak. Sałatka w takiej wersji świetnie sprawdzi się w lunchboxie do pracy, czy szkoły. Przed zjedzeniem wystarczy potrząsnąć słoikiem i… śniadanie lub szybki obiad gotowe!
A dlaczego warto jeść sałatki? Dzięki dużej ilości warzyw dostarczasz niezbędnych składników mineralnych, witamin, a także błonnika, który pomoże w zwiększeniu uczucia sytości.
Składniki (1 porcja)
Zamienniki
75 g gyrosa a’la kurczak Dobra Kaloria (0,5 opakowania) | kawałki duszonego lub upieczonego mięsa, tofu, ciecierzyca z zalewy |
5 g słonecznika łuskanego (1 łyżeczka) | dowolne pestki, orzechy, nasiona |
50 g szpinaku baby (2 garście) | mix sałat, dowolne sałaty |
170 g pomidora (1 sztuka) | dowolne warzywa (np. ogórek, papryka, cukinia,…) |
45 g kukurydzy konserwowej (3 łyżki) | |
+ 15 g ketchupu (2 łyżeczki) | dressing z oliwą (1 łyżka oliwy, sok z cytryny, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, przyprawy) |
+ 15 g majonezu (1 łyżeczka) | dressing z oliwą (1 łyżka oliwy, sok z cytryny, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, przyprawy) |
Wykonanie
Na rozgrzanej patelni podgrzej kawałki gyrosa razem ze słonecznikiem i przełóż do naczynia. Warzywa w razie potrzeby umyj, pokrój na kawałki i umieść w misce. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw w razie potrzeby.
Warto wiedzieć, że…
notatka o składnikach
Gyros a’la kurczak (Dobra Kaloria) → Źródło roślinnego białka, tłuszczów.
Słonecznik → Źródło tłuszczów, tych „dobrych” (WNKT – wielonienasyconych) i „neutralnych” (JNKT – jednonienasycone kwasy tłuszczowe). Pamiętaj o tym, by w przypadku wszelkiego rodzaju tłuszczów, trzymać się dokładnie gramatury z przepisu, mając na uwadze fakt, że 1 g tłuszczu to aż 9 kcal (dla porównania 1 g węglowodanów i 1 g białek dają ok. 4 kcal).
Szpinak → Źródło witamin (A, C, K, B6), składników mineralnych (takich jak magnez, cynk, potasu, żelazo i selen), przy bardzo niskiej podaży energii – 100 g szpinaku to zaledwie 23 kcal. W związku z dużą zawartością szczawianów, szpinak należy łączyć z nabiałem (np. mlekiem, śmietaną) w celu neutralizacji tych składników.
Pomidor → Źródło węglowodanów, błonnika, a także witamin (C, K, B9), składników mineralnych (potas), a także antyoksydantów (np. likopenu, kwasu chlorogenowego). Spożywanie pomidorów wiąże się z poprawą kondycji skóry (witamina C niezbędna jest do produkcji kolagenu) i obniżeniem ryzyka występowania chorób układu krążenia.
Kukurydza konserwowa → Źródło węglowodanów i błonnika, a także witamin A, C, E, B, wapnia, magnezu, żelaza i flawonoidów. Warto sprawdzać skład na opakowaniu kukurydzy w puszce – część producentów (zupełnie niepotrzebnie) dodaje do niej cukier i duże ilości soli.
Informacja
Posiłek o wartości energetycznej ok. 500 kcal polecam na śniadanie lub kolację w dietach bazujących na około 2000 kcal.
Makroskładniki (1 porcja)
Energia | 494 kcal |
Białka | 31 g |
Tłuszcze | 23 g |
Węglowodany | 41 g |
Błonnik | 10 g |
NKT | 2,2 g |